Z8 KinderkledingMensen vragen mij regelmatig wat ik het mooiste vind van het circus. Ik weet dat heel goed: de magie van het circus. Het is iets wat over het circus hangt. Een sfeertje. Het is hetgeen wat het circus definieert en onderscheid van al het andere in deze wereld. Je vindt het nergens anders.

Wat is dit? Wat maakt het circus zo bijzonder?

Het is een combinatie tussen factoren, denk ik. Een magische combinatie. Een combinatie die je nog nooit eerder hebt gezien. Het is een combinatie tussen kleuren, een tent, clowns, grappen, plezier, acrobatiek, kunst, cultuur, dieren, een beleving, een ervaring en natuurlijk een rondreizend, optredend gezelschap.

Dit is het oude beeld van het circus wat nog steeds tot de verbeelding spreekt. Een groep van getalenteerde, creatieve en kunstzinnige personen die rondtrekt van dorp tot dorp, van stad tot stad om op te treden en het publiek meeneemt in hun eigen wereld van fantasie en magie.

z8 KinderkledingWat mij zelf altijd bijzonder heeft aangesproken in het circus, is dit rondtrekkende karakter. Alles is mobiel. De tent kan worden afgebroken en opgezet. Alle dieren hebben hun eigen hok, maar ook een kar waarin ze kunnen worden vervoerd. Alle artiesten, clowns, acrobaten en andere medewerkers van het circus hebben hun eigen huis op wielen: een caravan of camper.

Steeds weer pakken ze met gemak hun boeltje op om het vervolgens op een andere plek weer uit te stallen. Het is een geweldig gevoel van flexibiliteit. Je bent nergens van afhankelijk. Je hebt je talent en je caravan. Je hebt geen last van een juk op je schouders van spullen en dingen. Alles wat je hebt, zit in je caravan. Meer heb je niet nodig.

Het is een simpel leven, maar tegelijkertijd een ontzettend rijk leven. Ik denk dat dit met name mij altijd heeft aangesproken in het circus. Ik benijd deze mensen enigszins. Ik ben er jaloers op dat ze met zoveel gemak dit leven kunnen leiden. Eigenlijk ben ik er jaloers op dat ze in een caravan wonen en zo’n flexibel leven leiden zonder plaatsgebonden te zijn.

Ik wil dat ook graag. Ik wil ook graag zo flexibel zijn. Ik wil ook graag zo kunnen rondtrekken. Rondtrekken door Nederland, Europa en de wereld. Mijn huis is mijn caravan. Het is een huis op wielen. Ik neem het overal mee naartoe. Mijn werk is mijn talent. Ik kan overal werken en mijn optredens geven. Ik kan overal mijn geld verdienen. Ik ben niet afhankelijk van een locatie. Ik ben niet een slaaf van leningen en hypotheken. Het is de vrijheid die lonkt. Iedereen mensen hunkert diep van binnen naar de vrijheid die het circusleven heeft.

CBD OLIE kopenVrijheid is immers blijheid. Niet alleen vrijheid is huis en werk, maar ook vrijheid in de omgeving waarin je woont. Steeds weer een nieuwe omgeving met nieuwe dingen om te ontdekken. Steeds weer nieuwe mensen om je heen die je kunt leren kennen. Je reist door de wereld en leert nieuwe plekken kennen. Is het circus bestaan het leven met de ultieme vrijheid? Misschien dat het daarom zo’n magische wereld is.